login »
02 februari 2024

Kamerbrief over het Actieplan Samen tegen mensenhandel

Staatssecretaris Eric van der Burg (J&V) heeft de Tweede Kamer een brief gestuurd over het Actieplan Samen tegen mensenhandel. De brief werd opgesteld naar aanleiding van het commissiedebat dat eind december 2023 over het actieplan plaatsvond.

Actieplan

Het Actieplan Samen tegen mensenhandel richt zich op het voorkomen van mensenhandel, het beter signaleren en helpen van slachtoffers van mensenhandel en het aanpakken van daders van mensenhandel. Samenwerking in de aanpak van mensenhandel is essentieel, zowel om daders aan te pakken als slachtoffers te helpen.

Ketenregisseurs regio’s

Daarom wordt er gewerkt aan een meer eenduidige werkwijze. Zo moet er in 2026 in elke regio een ketenregisseur zijn met dezelfde taken. Deze mensen zijn een spin in het web als het om mensenhandel gaat en brengen bijvoorbeeld politie, Openbaar Ministerie en het ministerie bij elkaar in de aanpak van mensenhandel.

Kamerbrief

In de Kamerbrief wordt de aanpak van een aantal thema's benoemd die nog niet of onvoldoende in het Actieplan terug te vinden waren, zoals de klantaanpak, de bescherming van minderjarigen, criminele uitbuiting, de opvang van slachtoffers en het thema technologie.

Downloads