login »
19 september 2022

Wapenbezit jongeren: richt aandacht op achterliggende problematiek

Onderzoekers van Erasmus School of Law hebben in opdracht van de gemeente Rotterdam onderzoek gedaan naar wapens en wapengeweld in Rotterdam. In het onderzoeksrapport pleit het onderzoeksteam voor campagnes gericht op de meest risicovolle groep: “Richt aandacht op achterliggende problematiek”.

Geen groei

Het onderzoeksteam stelt daarnaast dat niet veel verwacht moet worden van maatregelen die alleen zijn gericht op het terugdringen van de beschikbaarheid van wapens.

Ongeveer 1 op de 5 Rotterdamse jongeren heeft weleens een wapen in bezit gehad, gedragen of gebruikt. Uit het onderzoek blijkt ook dat het dragen of bezitten van wapens de afgelopen jaren niet gebruikelijker is geworden onder jongeren - een suggestie die volgens de onderzoekers soms wel wordt gewekt in de media.

De ene wapenbezitter is de andere niet

Jongeren die betrokken zijn bij wapens (vooral messen) zijn volgens de onderzoekers onder te verdelen in 3 groepen. Zo is er een groep die wel wapens bezit, maar deze nooit gebruikt of meedraagt en deze deels lijken te hebben uit een interesse voor wapens.

Daarnaast zien de onderzoekers een grotere groep van jongeren die wapens ook wel eens dragen, maar niet daadwerkelijk gebruiken. Deze groep draagt een wapen uit zelfverdediging. De derde groep gebruikt de wapens om daadwerkelijk anderen te verwonden of bedreigen.

Downloads