login »
15 maart 2018

Aanpak high impact crimes werpt vruchten af

Daders van high impact crimes (HIC) vallen aanmerkelijk minder vaak in herhaling. Dat blijkt uit onderzoek van het WODC. “Deze monitor laat zien dat de geïntensiveerde aanpak van HIC haar vruchten afwerpt”, aldus minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Wel blijft intensieve aandacht voor dit fenomeen volgens hem noodzakelijk. “Onder andere via de integrale persoonsgerichte aanpak van de Veiligheidshuizen”.

Grapperhaus overhandigde het WODC-rapport ‘Recidive na high impact crimes’ gisteren aan de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb, voorzitter van de Taskforce Overvallen. De overhandiging vond plaats in het Veiligheidshuis Rotterdam-Rijnmond. De Veiligheidshuizen zijn via de integrale persoonsgerichte aanpak immers intensief betrokken bij de aanpak van HIC.

Taskforce Overvallen

Het aantal overvallen daalde in 2017 naar een historisch laag niveau. Ook straatroven en woninginbraken zijn sterk afgenomen. De Taskforce Overvallen heeft een belangrijke rol gespeeld bij de geboekte resultaten, door de integrale aanpak van HIC op de agenda te zetten.

Jonge daders

Aandachtspunt is het aanzienlijke aandeel van jonge daders die HIC (met name straatroof) plegen. Het voorkomen van delinquent gedrag bij minderjarigen blijft dan ook een prioriteit voor alle betrokken partijen.

De ministers Grapperhaus en Dekker (Rechtsbescherming) hebben het HIC-recidiveonderzoek gisteren ook naar de Tweede Kamer gestuurd.

Links

Lees het volledige rapport Recidive na high impact crimes en de bijbehorende Factsheet.